21 Ağustos 2009 Cuma

Kötü Adam 101

Selamlar...

Öncelikle başlığın neden Kötü Adam 101 olduğunu açıklayayım... Malûmunuz üniversite birinci sınıfta ilk defa görülen derslerin kodu 101'dir... Bende bu ilk yazı için kullanmak gibi bir isteğe kapıldım...

Önce kötü ve kötü adam gibi tanımları inceleyelim;

kötü İng. evil, wrong
İyinin karşıtı olan. 1. Değersiz bulmanın, kınamanın, ayıplamanın konusu olan her şey; istencin yasaya uygun bir biçimde karşı gelmeye ve elinden geldiğince değiştirmeye hakkı olduğu her şey. 2. Ahlak değerlerine ve törel istence karşı olan her şey. Bu anlamda: a. Düzen bozucu ve yıkıcı olarak beliren şeyler, b. Olumsuzluk ve yadsıma ilkesi olarak beliren şeyler.

Evet böylece kötü'nün sözlük anlamını öğrenmiş bulunmaktayız, gelelim kötü adam'a;

kötü adam İng. villain, traitor
Seyirciye/okuyucuya sevimsiz gelen, kahraman ile sürekli bir çekişme içinde bulunan ve sonunda çoğu kez alt edilen kötü kişi.

Kötü adam'da bu olmakta... TDK'nın bu tanımlarına göre KÖTÜ ADAM olmak için,

* Düzen bozucu olmak.
* Mevcut düzeni yıkmaya çalışmak.
* Kahraman ile sürekli bir çekişme içinde bulunmak.

Bir miktar doğru olsa bile, artık genel kanı haline gelen bu basma kalıp düşünceler kötü adam lık için yeterli değil... Zira çelişkiler barındırmaktalar, mevcut zararlı düzeni değiştirmek/bozmak/yıkmak isteyenler nasıl kişilerdir. İyi adamlar olduklarını sanıyorum. Demek ki KÖTÜ ADAM tanımı için basma kalıpların dışına çıkmak gerekiyor.

Öncelikle yapılması gereken genel kavramı kendi lehimize yontarak, faydamız doğrultusunda hareket etmek. Burada rol biraz farklılaşmakta (bu tanımlar için DnD'nin eski dokuzlu yönelim sistemini kullanacağım), işinizi kurallar çerçevesinde, kuralların sadece işinize gelen taraflarını görerek yada kuralların hiçbirini takmayarak görebilirsiniz.

Şahsen kurallarla oynayan bir kötü adam olmak bana daha hoş gelmiştir ama tüm çeşitleri anlatacağım... Şimdilik kısaca DnD tanımlarıyla Kötü Yönelimleri belirteyim... Bir sonraki yazım da daha ayrıntısıyla devam ederim...

Kuralcı Kötü:
Kuralcı Kötü bir karakter kimi incittiğine dikkat etmeden belli bir davranış kuralları içerisinde istediğini yapar. Geleneklere, sadakate ve düzene önem verir, ancak özgürlüğe, saygınlığa ve yaşama değer vermez. Oyunu kuralları ile oynar ama merhameti yoktur. Diğerlerine, ırklarına, dinlerine, sosyal durumlarına göre davranır. Güçlerini geliştirmek ya da halklara hükmetmek için planlar yapar. Kötülük yapmaktan ve kötülüğü yaymaktan zevk alırlar. Ancak belli zayıflıkları vardır; kimseyi soğuk kanlılıkla öldüremez (ancak bu işi yaptırmak için birilerini tutarlar) ya da çocuklara zarar vermezler. Ama çocuğa zarar gelmesini de engellemezler.

Nötr Kötü:

Nötr Kötü bir karakter yırtabildiği sürece her türlü kötülüğü yapar. Sadece ve sadece kendi için yaşar. Kazanç, zevk ya da çıkar amaçlı öldürdükleri için gözyaşı dökmez. Kurallara karşı hiç saygısı yoktur ve herhangi bir kanunu takip ederek daha güçlü olacağına inanmaz ancak çıkar sağlıyorsa hiç düşünmeden kanun çerçevesinde hareket eder. İstediğini yapmak için hırsızlık yapar ve öldürür.

Kuraltanımaz Kötü:

Kuraltanımaz Kötü bir karakter açgözlülüğü, nefreti ve yıkım arzusu ona ne yaptırıyorsa onu yapar. Çabuk sinirlenir, gaddardır, vahşidir ve hareketleri önceden kestirilemez. Eğer önünde istediği bir şey varsa insanlıktan uzak ve zalim davranır. Sadece güzelliği ve hayatı yok etmeyi değil güzelliği ve hayatı yaratan düzeni de yok etmeyi amaçlarlar.


BSTS/Felsefe Terimleri Sözlüğü - 1975
BSTS/Tiyatro Terimleri Sözlüğü - 1966
frptr.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder